tirsdag 29. juli 2008

Jeg har bestilt bunad!

Da jeg sto som konfirmant for 10 år siden, syntes jeg bunad var det styggeste og mest upraktiske plagget noen kunne trø på seg. Med mindre noen fant en bunad med Guns N Roses patch på ryggen, og med Bon Jovi buttons foran, kunne det være det samme. Dermed konfirmerte jeg og min kusine oss sammen, hun i blå Nordlands Bunad, og jeg i platåsko, hvitt skjørt og sort topp fra BikBok... De siste årene har jeg begynt å se på plagget med litt andre øyne. Arbeidet som ligger bak, tradisjon, det praktiske med å alltid ha et vakkert antrekk tilgjengelig, det nasjonalromantiske, alt har begynt å bety mer. Så da vi var i KrSand i sommer dro jeg og mamma til Husfliden og bestilte oss en bunad hver.

Vest-Agder bunaden er ikke som andre bunader. Den er ikke som en uniform som er klar og tydelig i uttrykket, den kan varieres på utallige måter, farger og fasonger. Dette er jo spennende, fordi man kan få sin helt egne bunad med unike kombinasjoner, men det skaper jo selvsagt store vanskeligheter for meg som knapt kan velge hvilken fot jeg skal stå opp på om morgenen!
Men mitt endelige valg falt på stripestakk i tradisjonelle farger (grønn og rødstripet), rød damask vest, linskjorte og linforkle, og veske i Finsland mønster med sorte kanter. Sølvet jeg har valgt er stor hjertesølje med blanke lauv, 10maljer og hekte nederst, kort snor og hjertesprette. I tillegg kommer mansjettene til skjorten og de tre molteknappene som holder oppe stakken. Jeg føler meg ikke helt komfortabel med hodeplagg ennå, men kjøpte i stede et vevd bånd som kan flettes i håret :-)

Så nå mangler jeg "bare" sko, strømpebukse, underskjørt, oppbevaringspose, lommekrok og ullsjal/jakke og evt et silketørkle i halsen. Heldigvis kommer både bursdagen min og julaften før neste 17.mai, så jeg kan ønske meg noe av det jeg mangler.

"Finsland" mønsteret jeg har valgt til lommen. Kan også fåes i sjal og forkle.


To varianter av Vest-Agder bunaden. Den mest vanlige varianten av Vest-Agder bunaden, og som mamma bestilte seg.
Tre varianter; den til høyre blir mest lik min, men med hvitt linfokle. (og uten sjal i halsen)

Samme sølv som jeg har valgt; de 10maljene (ringene), spennen nederst, stor hjertesølje med 5 lauv. Dessuten ser man damaskeffekten i vesten, slik som jeg bestilte.

Her ser man til sammenlikning en vest uten damaskmønster, altså helt matt.Brudevarianten med hvitt linforkle.

2 kommentarer:

Linn sa...

Ah, stilig! Nå kan du gå inn i ethvert folkeeventyr ;)

Margrethe sa...

Der var bloggen din ja, da kan jeg få kommentert :) Flott bunad du bestiller deg, tror linforkle blir veldig pent til damaskvest. Jeg har vanlig rød ullvest, så da syntes jeg det var fint med brodert forkle. Min er sydd i Hægebostad hos en dame der for snart åtte år siden. Hun hadde samlet masse info fra gammelt av som viste at broderte forkler ble brukt til alle bunadstypene. Jeg har både sjal og forkle brodert med det mønsteret som heter strøblomster. Kjempefint! I tillegg har jeg svart jakke, den anbefales på kalde dager. Min jakke er dessverre (eller heldigvis, alt ettersom) blitt alt for stor, men jeg håper å få sydd den inn etterhvert. Hjertesølvet har jeg også, det er det fineste, synes jeg. Lykke til med bunadsbruk :)